مقایسه بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی: کدام ترکیب برنده است؟

مقدمه

بازاریابی چریکی در برابر بازاریابی سنتی: کدام یک برای برند شما مناسب است؟

بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی دو استراتژی محبوب برای افزایش آگاهی از برند و جذب مشتری بیشتر هستند. هر کدام از این استراتژی‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. قبل از اینکه مزایا و معایب بازاریابی چریکی و سنتی را باهم مقایسه کنیم، برویم ماجرای یک ترکیب برنده را بررسی کنیم.

ترکیب برندۀ تهران

برند معروفی می‌خواست نمایشگر فوق باریک و واقع‌گرای خود را در منظره شلوغ و درهم بافته شده تهران معرفی کند. مدیران بازاریابی شرکت بین استفاده از بازاریابی سنتی و بازاریابی چریکی مردد بودند. آنها تصمیم گرفتند از هر دو استراتژی به طور هم‌زمان در دو کمپین جداگانه استفاده کنند.

امیر که مدیر بازاریابی برند بود، مسئول کمپین بازاریابی سنتی شد و از بیلبوردها، پوسترها و تبلیغات تلویزیونی برای دستیابی به مخاطبان گسترده استفاده کرد. در طرف مقابل هم سارا مدیر خلاقیت برند قرار داشت. او مسئولیت کمپین بازاریابی چریکی را به عهده گرفت. سارا نمایشگرها را طوری در پانل‌های شیشه‌ای چند ایستگاه اتوبوس تهران جاسازی کرد که برای هیچ‌کس قابل‌تشخیص نبودند. روش چریکی سارا مردم را با صحنه‌های واقع‌گرایانة فرود آدم‌فضایی‌ها در پیاده‌رو و حملۀ هیولاهای غول‌پیکر غافلگیر کرد! مردم این صحنه‌ها را با موبایل خود ضبط کردند و در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشتند. در عرض چند ساعت، این ویدئوها به سراسر شبکه‌های اجتماعی سرایت کردند.

هر دو استراتژی در رسیدن به نتایج بازاریابی موفق بودند. کارزار امیر توانست پیامش را به دست میلیون‌‌ها نفر برساند. با این ‌حال نتایج آن زودگذر بودند و پیام کمپین در پس‌زمینة هیاهوی زندگی روزمره محو شد. کمپین ویروسی سارا در ساخت ارتباط شخصی با مخاطب موفق‌تر بود و ویدئوهایش برای همیشه زنده و جذاب ماندند. اما نتایج کلی برای خود برند چندان جالب نبود. به دلیل استفاده از دو استراتژی مجزا، هزینه‌های بازاریابی شرکت با نتایجی که کسب شده بود همخوانی نداشت، هزینه‌ها بسیار بالا و نتایج هم پراکنده بودند.

چند سال بعد شرکت تصمیم گرفت برای معرفی محصول جدیدش از ترکیب بازاریابی سنتی و چریکی استفاده کند. این بار امیر و سارا در یک تیم قرار گرفتند. مبارزات چریکی سارا بسیار جلب‌توجه کرد و زمینه را برای انتقال قدرتمند پیام بازاریابی سنتی امیر فراهم کرد. در نتیجه این کمپین بسیار موفق‌تر از کمپین قبلی شد. ترکیب خلاقیت با روش‌های سنتی، کمپین آنها را قدرتمند کرد و توانستند آگاهی از محصول گسترده‌ای بسازند.

آنها متوجه شدند که کلید موفقیتشان در قراردادن این دو استراتژی در برابر یکدیگر نیست، بلکه استفاده هم‌زمان از نقاط قوت آنها برای ارائه پیامی مؤثر است.

در این مقاله، مزایا و معایب بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی را باهم مقایسه می‌کنیم و بینش‌های جذابی که موجب اثربخشی بیشتر آنها می‌شوند را هم بررسی خواهیم کرد.

• مزایای بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی که در زبان انگلیسی با نام گوریلا مارکتینگ (Guerrilla Marketing) شناخته می‌شود، استراتژی قدرتمندی با چندین مزیت ویژه است. بازاریابی پارتیزانی می‌تواند با تاکتیک‌های غیرمتعارفش مخاطب‌های زیادی را جذب کند، پیام برند را ماندگار کند و ارتباط پایداری بین برند و مصرف‌کننده بسازد. در این قسمت مزیت‌های بازاریابی چریکی را بررسی می‌کنیم.

1. کم‌هزینه است: چون به‌جای روش‌های تبلیغاتی گران‌قیمت، به خلاقیت و نبوغ متکی است.

2. دسترسی به مخاطبان زیاد: کمپین‌های چریکی به دلیل استفاده از روش‌های غیرمتعارف، توجه مردم را به خود جلب می‌کنند و کنجکاوی و هیجان آنها را تحریک می‌کنند.

3. ماندگار می‌شود: غیرمتعارف و خلاقانه بودنش این امتیاز را به آن داده که بتواند ارتباط مثبت و ماندگاری بین برند و مصرف‌کنندگان بسازد.

4. آگاهی از برند گسترده: به‌خاطر اینکه طبق احساسات و رفتار مصرف‌کننده برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود، می‌تواند کاری کند که مشتریان وارد تعامل با برند شوند و درباره آن صحبت کنند. به همین دلیل می‌تواند به آگاهی از برند و مشتری سازی کمک کند.

5. قابلیت ویروسی شدن: کمپین‌های بازاریابی چریکی را می‌توان به طور گسترده در دنیای آنلاین به اشتراک گذاشت و به مخاطبان زیادی دست یافت. این قابلیت باعث شده که راهی بسیار مؤثری برای دسترسی سریع و ارزان به مخاطبان گسترده باشد.

6. خلاقانه بودن: این ویژگی گوریلا مارکتینگ به کسب‌وکارها اجازه می‌دهد نوآور باشند و کمپین‌های ماندگار و منحصربه‌فردی را اجرا کنند که آنها را از رقبا متمایز می‌کند.

7. روابط‌عمومی مثبت: بازاریابی چریکی می‌تواند تصویر مثبتی از برندها برای مخاطبان بسازد. برندها می‌توانند از این راه برای بهبود تصویر برند و جذب مشتری‌های جدید استفاده کنند.

با وجود این مزیت‌ها، بازاریابی چریکی چندان هم بدون چالش نیست. در ادامه به بعضی از چالش‌ها و معایب این روش می‌پردازیم.

• معایب بازاریابی چریکی

1. خطرپذیری: درصورتی‌که کمپین‌های بازاریابی چریکی به‌درستی اجرا نشوند می‌توانند مخاطره‌آمیز باشند. اگر کمپینی بیش از حد لوس یا توهین‌آمیز باشد می‌تواند نتیجه معکوس دهد و به برند آسیب برساند.

2. کنترل‌پذیری سخت: اگر موارد و معیارهای لازم برای کنترل کمپین‌های چریکی در نظر گرفته نشود، می‌توانند از کنترل بازاریابان خارج شوند.

3. مسائل حقوقی: گاهی ممکن است کمپین‌های چریکی با مسائل حقوقی مواجه شوند. برای مثال، کمپینی که ترافیک ایجاد کند یا باعث مزاحمت شود می‌تواند تحت پیگرد قانونی قرار گیرد.

4. مشکل در اندازه‌گیری نتایج: اندازه‌گیری نتایج کمپین‌های بازاریابی چریکی می‌تواند دشوار باشد. به دلیل اینکه اغلب به تبلیغات دهان‌به‌دهان و رسانه‌های اجتماعی تکیه می‌کنند ردیابی معیارهای موفقیت را دشوار می‌کنند.

5. نیاز به خلاقیت و نبوغ: هویت گوریلا مارکتینگ به خلاقیت و نبوغ گره‌خورده است. به همین دلیل کمپین‌های بازاریابی چریکی برای موفقیت نیاز به خلاقیت و نبوغ زیادی دارند. این موضوع می‌تواند برای برندهایی که عادت ندارند خارج از چارچوب فکر کنند چالش‌برانگیز باشد.

غلبه بر چالش‌های بازاریابی چریکی نیازمند برنامه‌ریزی دقیق است. در ادامه چند نکته برای غلبه بر چالش‌ها و معایب بازاریابی چریکی آورده شده که می‌توانند به عبور از این موانع کمک کنند.

• چطور بر چالش‌های بازاریابی چریکی غلبه کنیم؟

1. تحقیق کنید: حتماً قبل از اجرای کمپین بازاریابی چریکی، برای درک مخاطبان هدف تحقیق کنید. زیرا به شما کمک می‌کند تا کمپینی طراحی کنید که با مخاطبان شما مرتبط و برایشان جذاب باشد.

2. خلاق باشید: کمپین‌های بازاریابی چریکی برای اینکه موفق شوند باید خلاقانه باشند. تفکر خارج از چارچوب داشته باشید و ایده‌های منحصربه‌فرد و به یاد ماندنی ارائه دهید.

3. با کمپین‌های کوچک آزمایش و اندازه‌گیری کنید: این کار کمک می‌کند که ببینید چه چیزی کار می‌کند و چه چیزی کارساز نیست.

4. ریسک‌پذیر باشید: اگر حاضر نباشید که ریسک کنید، بازاریابی چریکی برای شما کارساز نخواهد بود.

5. یک حرفه‌ای استخدام کنید: اگر مطمئن نیستید که خودتان می‌توانید کمپین بازاریابی چریکی را طراحی و اجرا کنید، حتماً یک فرد حرفه‌ای مخصوص این کار استخدام کنید. او می‌تواند به شما کمک کند که کمپینی مؤثر و در حد بودجه خود طراحی کنید.

• مزایای بازاریابی سنتی

بازاریابی سنتی، با کانال‌های تثبیت شده خود مانند تلویزیون، رادیو، رسانه‌های چاپی و... مجموعه‌ای از مزایای ویژه را ارائه می‌دهد. با ما همراه باشید تا این مزایا را بررسی کنیم.

1. دسترسی به مخاطبان زیاد: چون از کانال‌هایی مثل تلویزیون، رادیو، رسانه‌های چاپی، بیلبورد و... استفاده می‌کند، می‌تواند پیامش را به دست مصرف‌کنندگان زیادی برساند.

2. قابلیت اطمینان: بازاریابی سنتی به دنیای شناخته‌شده‌ها تعلق دارد و روش‌های آن در طول زمان خودشان را ثابت کرده‌اند، به همین دلیل بسیار قابل‌اعتماد است. اما این موضوع به معنای موفقیت صددرصدی و تضمین‌شدة آن نیست.

3. قابلیت اندازه‌گیری: چون از معیارهای سنتی مثل دسترسی، فرکانس و نمایش استفاده می‌کند، اندازه‌گیری موفقیتش آسان‌تر از بازاریابی چریکی است.

4. کنترل‌پذیری: چون در این روش کسب‌وکارها می‌توانند کنترل بیشتری روی محتوا و زمان کمپین‌ها داشته باشند، نسبت به بازاریابی چریکی قابل‌کنترل‌تر است.

5. آگاهی از برند گسترده: بازاریابی سنتی می‌تواند در ایجاد آگاهی از برند، بسیار خوب عمل کند، آن هم به این دلیل که در طول زمان از راه تکرار، برند را بارها و بارها در معرض دید مخاطبان قرار می‌دهد.

بازاریابی سنتی، در عین اینکه در دستیابی به مخاطبان گسترده و آگاهی از برند مؤثر است، با چالش‌ها و معایبی هم همراه است. آماده شوید تا چالش‌ها و معایب بازاریابی سنتی را هم بررسی کنیم.

• چالش‌ها و معایب بازاریابی سنتی

1. هزینۀ زیاد: بازاریابی سنتی بسیار گران است، به‌خصوص وقتی پای کمپین‌های بزرگ وسط باشد. دلیل این گرانی هم استفاده از رسانه‌های گران‌قیمت مثل رادیو، تلویزیون و رسانه‌‌های چاپی است.

2. زمان‌بر بودن: نتیجه‌گیری از آن ممکن است هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول بکشد. این موضوع چالش بزرگی برای کسب‌وکارهایی است که می‌خواهند به‌سرعت با مخاطب‌ هدفشان تعامل داشته باشند.

3. هدفمندی ضعیف: بازاریابی سنتی به‌اندازه بازاریابی چریکی هدفمند نیست. به این دلیل که پیام را بدون در نظر گرفتن علایق یا جمعیت‌شناسی به دست مخاطبان زیادی می‌رساند.

4. مسدود شدن تبلیغ (Adblock): اد بلاک‌ها نرم‌افزارهایی هستند که از نمایش تبلیغات در وب‌سایت‌ها و برنامه‌ها جلوگیری می‌کنند. این ماجرا می‌تواند کار کسب‌وکارها را برای دستیابی به مخاطب هدفشان، با استفاده از روش‌های بازاریابی سنتی در دنیای دیجیتال سخت کند.

• غلبه بر چالش‌های بازاریابی سنتی

برای غلبه بر چالش‌های بازاریابی سنتی، چند راهکار کلیدی وجود دارد که در ادامۀ آنها را بررسی می‌کنیم.

1. خلاق باشید: بازاریابی سنتی اگر خلاقانه و غیرمنتظره باشد می‌تواند مؤثرتر باشد. این ویژگی به جلب‌توجه مخاطب هدف کمک می‌کند.

2. مخاطب هدف را مشخص کنید: بازاریابی سنتی اگر مخاطب خاصی را هدف قرار دهد می‌تواند مؤثرتر باشد. این مورد کمک می‌کند تا مطمئن شوید که پیام تبلیغ با مخاطب هدف شما مرتبط است و برایش جذابیت دارد.

3. از کانال‌های متعدد استفاده کنید: بازاریابی سنتی اگر همراه سایر کانال‌های بازاریابی مثل بازاریابی دیجیتال استفاده شود مؤثرتر خواهد بود. همچنین کمک می‌کند تا مخاطبان بیشتری را جذب کنید و نتایج بهتری کسب شود.

4. نتایج را اندازه‌گیری کنید: داشتن معیارهای اندازه‌گیری مناسب کمک می‌کند متوجه شوید که چه چیزی کار می‌کند و چه گزینه‌ای کارساز نیست. با این روش می‌توانید اقدامات خود را بهینه کنید.

5. از فناوری استفاده کنید: فناوری به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا اثربخشی کمپین‌های بازاریابی سنتی خود را بیشتر کنند. برای مثال استفاده از ابزار هدف‌گذاری جغرافیایی، می‌تواند برای هدف قراردادن افراد در یک محدودۀ جغرافیایی خاص استفاده شود.

در ادامۀ مقاله رویکرد ویژه‌ای را که طی سال‌های اخیر در بازاریابی به وجود آمده بررسی می‌کنیم. رویکردی که معتقد است ترکیب بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی، می‌تواند نتایج مؤثر چشمگیری برای کسب‌وکارها به همراه داشته باشد.

• ترکیب برنده: استفاده از بهترین‌های دو دنیا

با اینکه بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی دو رویکرد متفاوت در بازاریابی هستند، اما می‌شود برای تأثیرگذاری هرچه بیشتر از ترکیب آنها استفاده کرد. با ترکیب آنها کسب‌وکارها می‌توانند به مخاطبان بیشتری دست یابند، تصویر قدرتمند و به یاد ماندنی‌تری از برند بسازند و شانس موفقیت خود را افزایش دهند.

برای مثال، برندی ممکن است از بازاریابی چریکی برای ساخت ویدئوی جذاب و خلاقانه استفاده کند که به دست مخاطبان در رسانه‌های اجتماعی ویروسی می‌شوند، با این روش به تقویت آگاهی از برند و محصولات خود کمک می‌کند. سپس می‌تواند از بازاریابی سنتی برای نمایش ویدئو و هدایت ترافیک به وب‌سایت خود استفاده کند.

هم‌افزایی بازاریابی چریکی و سنتی، درها را به روی فرصت‌های بزرگ‌تر باز می‌کند. کسب‌وکارها می‌توانند تأثیر خود را به حداکثر برسانند و آگاهی از برند را افزایش دهند. این ادغام پویا می‌تواند یک تغییر بازی بزرگ در دنیای بازاریابی باشد.

• مزایای ترکیب بازاریابی چریکی و بازاریابی سنتی

1. پوشش وسیع

بازاریابی سنتی می‌تواند از طریق رسانه‌های جمعی مثل تلویزیون، رادیو، روزنامه و مجله به مخاطبان زیادی دسترسی داشته باشد. بازاریابی چریکی هم می‌تواند از طریق شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات محیطی و سایر روش‌های غیرمتعارف به مخاطبان زیادی دسترسی داشته باشد. با ترکیب این دو، دسترسی به مخاطبان افزایش می‌یابد.

2. ایجاد آگاهی

بازاریابی سنتی می‌تواند از طریق تکرار، آگاهی از برند را افزایش دهد. در مقابل بازاریابی چریکی هم می‌تواند با استفاده از خلاقیت و نوآوری توجه مخاطبان را به برند جلب کند.

3. تبدیل

بازاریابی سنتی می‌تواند از راه ارائه پیشنهادهای ویژه و تخفیف، مخاطب‌ها را به مشتری تبدیل کند. بازاریابی چریکی هم می‌تواند با خلق تجربه‌ای ویژه و ماندگار برای مخاطبان، در تبدیل آنها به مشتری مؤثر باشد.

4. تقویت روابط

بازاریابی سنتی می‌تواند از راه ارائه خدمات و پشتیبانی خوب، رابطه با مشتری‌ها را تقویت کند. بازاریابی چریکی هم می‌تواند با ساختن ارتباط صمیمی و نزدیک با مشتری‌ها، به تقویت روابط با آنها کمک کند.

5. بازدهی بالا

بازاریابی سنتی می‌تواند با استفاده از رسانه‌های جمعی، پیامش را به مخاطب‌های زیادی برساند و بازدهی بالایی داشته باشد. بازاریابی چریکی هم می‌تواند با استفاده از خلاقیت و نوآوری، بازدهی بالایی داشته باشد.

در مجموع، این ترکیب به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا به مخاطبان بیشتری دسترسی داشته باشند، آگاهی از برند را افزایش دهند، مخاطب را به مشتری تبدیل کنند و رابطه با آنها را تقویت کنند.

• نتیجه

در دنیای بازاریابی، تاکتیک‌های چریکی و سنتی مقابل هم ایستاده‌اند و هر کدام روایت منحصربه‌فرد خود را ارائه می‌دهند. بازاریابی چریکی از راه خلاقیت، توجه مخاطبان را جلب می‌کند، درحالی‌که بازاریابی سنتی از راه تکرار باعث آشنایی مخاطب با برند و اعتمادسازی می‌شود.

از آنجایی که کسب‌وکارها تلاش می‌کنند در چشم‌اندازی طولانی‌مدت با مخاطبشان در ارتباط باشند، ترکیب استراتژیک این دو رویکرد می‌تواند کلید باز کردن پای برندها به قلب و ذهن مردم باشد؛ بنابراین چه مبهوت خلاقیت‌های بازاریابی چریکی یا علاقه‌مند به قابلیت اطمینان بازاریابی سنتی باشید، یادتان باشد که دنیای بازاریابی به‌اندازه افرادی که در آن فعالیت می‌کنند متنوع و پر جنب‌وجوش است. پس با ذهن باز در آن قدم بردارید.

امیدواریم از این مقاله لذت برده و مطالب جدید و مفیدی یاد گرفته باشید. اگر سؤال، نظر یا تجربه‌ای برای به اشتراک گذاشتن دارید، لطفاً آنها را در بخش نظرها مطرح کنید. ما دوست داریم از شما بشنویم و یاد بگیریم.